Musea in Nederland

Bij cultureel Nederland denken we meteen aan de vele musea die Nederland rijk is. Daarom bespreken we hier de meest interessante musea in Nederland en in het bijzonder in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Museumhoofdstad
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en dat is onder andere te zien aan het aantal musea. Wilt u alles weten over het heden en verleden van Amsterdam? Dan is het Amsterdam Museum iets voor u. Bent u benieuwd naar de ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van één van de bekendste Nederlandse kunstschilders? Dan kunt u naar het Van Gogh Museum aan het Museumplein in Amsterdam.

Een belangrijk museum in Nederland is het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar vindt u in ruim 200 zalen onder andere een overzicht van 17e eeuws Nederlandse kunst. Rijksmuseum staat op de lijst van de ‘Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten’. In het Stedelijk Museum vindt u meer klassieke en hedendaagse kunst. Op 22 september 2012 zal het museum heropend worden.

Musea in Nederland – Den Haag
Het Mauritshuis is een Rijksmuseum in Den Haag met voornamelijk schilderijen uit de Gouden Eeuw. Een ander echt Haags museum is het Gemeentemuseum. In dit museum ziet u moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten. Een erg veelzijdig museum dus. Wilt u echt iets over Den Haag leren? Dan is het Haags Historisch Museum iets voor u. Alles in dit museum heeft een Haags tintje.

Domstad
Ook de stad Utrecht heeft de nodige musea. Museum Catharijneconvent bijvoorbeeld. Dit is een Rijksmuseum voor religieuze kunst. Het museum bevindt zich dan ook in een voormalig klooster. Heel anders is het Spoorwegmuseum in Utrecht. Dit museum is (sinds 1954) gevestigd in het Maliebaanstation aan de Oosterspoorweg. In het museum is onder andere veel spoorwegmaterieel te vinden.

In het Universiteitsmuseum vindt u historische collecties van de Universiteit Utrecht en verschillende tentoonstellingen. Er zijn collecties in de natuurwetenschappen, geneeskunde, archeologie en over het geschiedenis van de universiteit. Tot slot het Centraal Museum in Utrecht. Dit museum heeft een grote collectie moderne en oude kunst. Ook het Rietveld Schröderhuis en het Dick Brunahuis behoren tot het Centraal museum.