Auto voorbereiden voor een vakantie

Een zomercheck voor je auto is niet verplicht om te doen maar wordt zeker aangeraden, helemaal als je met de auto op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk of Italië, een camping bij het Gardameer. Deze zomercheck is een extra controle van punten die tijdens zware omstandigheden zouden kunnen begeven mits deze niet in goede staat zijn. Een zomercheck kun je in principe prima zelf doen, houdt er rekening mee dat de volgende punten goed bekeken moeten worden zodat je met een gerust hart op vakantie kan gaan.

De banden

De banden zijn en blijven één van de belangrijkste punten bij een check van je auto. De banden zijn namelijk het contactpunt met de weg en zijn gemaakt van een natuurproduct, het zal gaan slijten dus. Als banden niet in orde zijn kan dat ten koste zijn van de grip, er kan een gaatje inkomen of ze kunnen zelfs klappen bij te hoge temperaturen. De banden kun je op de volgende punten controleren:

  • Controleer de bandenspanning en vul ze als het nodig is aan, de ideale bandenspanning vindt je vaak op een sticker of plaatje in de deurstijl van de bestuurder, op de achterkant van de zonneklep, aan de binnenkant van de tankdop of in het handschoenenkastje.
  • Meet de profieldiepte. Deze moet minimaal 1,6 mm zijn, maar in principe zal bij een profieldiepte van 2,0 mm de prestaties al minder worden.
  • Controleer de banden op scheurtjes of andere gevallen van schade
  • Neem altijd een reservewiel en de benodigde gereedschappen mee.

De vloeistoffen

Controleer alle vloeistoffen en vul deze waar nodig bij zodat ze allemaal op het juiste niveau zijn. Denk hierbij aan vloeistoffen zoals de olie, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof etc. Als in het buitenland gebeurd dat één van deze vloeistoffen op is, is het soms lastig om de juiste te vinden.

De remmen

In principe zal je overal in Europa (buiten de Benelux) als je op vakantie gaat bergen tegenkomen. Bij een zware afdaling kunnen de remmen er flink van langs krijgen, in Nederland krijgen ze hier meestal nooit mee te maken dus het controleren hiervan is zeker niet onverstandig.

De autoruiten

Controleer je autoruiten op eventuele schade zoals krassen, sterretjes of barstjes. Je wilt namelijk niet hebben dat er tijdens het rijden een sterretje gaat uitmonden in een barst, hierdoor moet de ruit vervangen worden omdat het rijden hierdoor niet meer veilig is. Dit kan vaak wel even duren dus je zal bijna zeker een dag missen hierdoor, dit is natuurlijk zonde.

Verplichtingen in het buitenland

Ga goed na wat er verplicht is in het land waar je op vakantie gaat, zo ben je bijna in alle landen verplicht een veiligheidshesje en een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen.

Zo is het bijvoorbeeld verplicht om in landen als Oostenrijk en Kroatië een verbanddoos in je auto te hebben liggen, in Oostenrijk en Zwitserland moet je vignetten voor de snelweg kopen etc, ga dit dus allemaal goed na.

Comments are closed.