Zo zorg je voor een betere nachtrust in de zomer
Ken je dat? Dat je in de winter beter slaapt dan in de zomer? De oorzaak hiervan is simpel: het heeft er mee te maken dat er in de zomer meer daglicht naar binnen glipt en de temperatuur hoger is. Slapen doen we immers sinds ons bestaan het liefst in een donkere en koele kamer. Waarom? Dat leggen we in dit artikel uit!
Melatonine
Wanneer het begint te schemeren laat je lichaam direct het stofje melatonine vrij in je lichaam. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam zich voorbereidt om te gaan slapen. Niet alleen begin je een slaperig gevoel te krijgen, ook zal je lichaamstemperatuur dalen. Wanneer je slaapkamer niet donker genoeg is, zullen je hersenen geen seintje krijgen dat ze melatonine aan moeten maken waardoor het slaperige gevoel minimaal opgewekt wordt.
Blauw licht vermijden
Een welbekend fenomeen: even een half uurtje op je smartphone of tablet voor je gaat slapen. Smartphones en tablets stralen blauw licht uit. Dit blauwe licht blokkeert de productie van, daar is hij weer, melatonine. Het stofje wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Een half uur voor je gaat slapen niet blootgesteld worden aan blauw licht is bewezen effectief. Leg je telefoon dus vlak voor bedtijd weg of download een app die het blauwe licht filtert.
Zorg voor een donkere kamer
Eerder schreven we al dat een donkere ruimte belangrijk is voor het aanmaken van melatonine. Daarnaast wil je in je vrije weekend niet gewekt worden door de eerste ochtendzon. De juiste raamdecoratie heeft hier een belangrijke bijdrage in. Goede verduisterende rolgordijnen maken je kamer enorm donker en zorgen ervoor dat er geen glimp daglicht naar binnen kan glippen. Heb je behoefte aan een koele slaapkamer? Dan zijn isolerende plissegordijnen de juiste optie. Deze zorgen ervoor dat je slaapkamer in de winter aangenaam warm en in de zomer lekker koel blijft.
Op naar een betere nachtrust in de zomer!