Check je auto voordat je op pad gaat

Heb je plannen om een leuk dagje uit te gaan, of ga je een bezoek brengen aan een bungalowpark, dan doe je er goed aan om je auto te checken voordat je op pad gaat. Je wilt natuurlijk niet met pech langs de weg komen te staan. Gelukkig zijn er altijd tips beschikbaar die je kunnen helpen om veilig de weg op te kunnen gaan.

200299972-001

Span de banden van je auto

Bandenspanning is erg belangrijk voor de veiligheid onderweg. De banden van je auto presteren namelijk maximaal wanneer deze voor draagkracht en voldoende stabiliteit zorgt. Je kunt dit het beste elke 14 dagen doen. Het levert je onder andere het volgende op:

  • Minder kosten voor brandstof
  • Minder slijtage
  • Betere rijprestaties

bandenspanning

Op de site van de ANWB lees je allerlei tips voor het controleren van de bandenspanning.

Banden voor de zomer

Zomerbanden zijn afgestemd op de warmere zomermaanden. Ideaal dus wanneer je een lange rit met de auto moet maken en het is buiten erg warm. Deze banden hebben een betere grip op het wegdek en slijten daarnaast veel minder snel dan all-season banden of winterbanden. De banden hebben vooral een betere grip op het wegdek bij een temperatuur van 15 of meer graden Celsius. Koop je zomerbanden via Tirendo of een andere bandenspecialist.

Voorkom een oververhitte motor

Niets is zo belangrijk als voldoende koelvloeistof in de auto. Een motor in je auto raakt van zichzelf al snel warm en tijdens de zomer zal dit alleen maar versterkt worden. De koelende functie van de olie is erg belangrijk tijdens de zomer. Daarnaast voorkomt het ook inwendige erosie van de motor. Zorg daarom dat je de koelvloeistof tijdig controleert (tips), bijvult en kies voor een goede kwaliteit vloeistof.

koelvloeistof

Veilig onderweg met werkende verlichting

Goede verlichting is altijd erg belangrijk wanneer je op de weg rijdt. Voorkom ongelukken op de weg en doe altijd een zomercheck. Rem verlichting moet bijvoorbeeld altijd goed werken. Stel je voor dat je in een donkere tunnel rijdt en je moet opeens stoppen, maar je rem lichten werken niet optimaal, dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Laat de lampen van je auto daarom goed nakijken bij de garage.

Diverse andere tips

Andere zaken waar je op moet letten zijn bijvoorbeeld:

  • Optimaal werkende remmen.
  • De schokdempers.
  • Werkende ruitenwissers tijdens een zware regenbui.

Ga daarom altijd langs de garage of dealer voor een extra check en zorg daarnaast dat je voldoende reservemateriaal bij je hebt. Dan heb je de meeste kans op een veilige autoreis.

Comments are closed.