Een dagje uit: Ga op de e-bike!

Nederland staat bekend als een echt fietsland. Dat is ook niet zo gek met meer dan 30.000 kilometer aan fietsroutes! Daarbij hebben we gemiddeld per persoon 1,3 fiets.

De relatief korte afstanden in ons kikkerlandje en het vlakke landschap is natuurlijk ideaal om je met de fiets te verplaatsen. De e-bike is ook steeds meer in opmars. Je legt moeiteloos lange afstanden af, of je nou tegenwind hebt of de heuvels moet trotseren. Lijkt zo’n elektrische fiets jou ook wel wat, maar weet je niet zo goed voor welk type je moet kiezen? Om je op weg te helpen leggen we uit wat een e-bike nou precies is en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Soorten elektrische fietsen

Er is een divers aanbod aan typen elektrische fietsen, maar welke past bij jou? De elektrische damesfiets heeft vaak een lagere instap dan een elektrische herenfiets. De stang zit bij de damesfiets lager in het frame. Echter zien we steeds vaker dat ook mannen kiezen voor een fiets met lagere instap en dit zie je ook terug in het herenassortiment. De transportfiets komt veel voor in grote steden. Deze fiets lijkt op een normale fiets, maar je kunt door de sterke accu ook moeiteloos grote afstanden afleggen. Daarbij kiezen veel jongeren voor dit type fiets door de retro stijl die nu helemaal in is. Voor ouderen is er ook een elektrische seniorenfiets op de markt gebracht. De kettingkast is netjes afgewerkt zodat je weinig onderhoud aan de fiets hebt. Voor ouders die de koters graag met de fiets vervoeren is er de zogeheten mamafiets. Door de ruime instap kan er gemakkelijk een kinderzitje op de voorkant van de fiets gemonteerd worden. Wil je meer meenemen? Dan heb je ook nog de bakfiets. Hier is genoeg ruimte voor je bagage en de kids. Door de krachtige motor merk je bijna niks van de extra spullen!

De motor van een elektrische fiets

De motor van een elektrische fiets werd net al even kort aangestipt. Elke motor kent zo zijn voor- en nadelen. Elektrische fietsen met voorwielaandrijvingen zijn vaker goedkoper in de aanschaf. Wil je een laag zwaartepunt? Kies dan voor een e-bike met middenmotor. Een achterwielmotor wordt onder andere gebruikt bij de bakfiets en geeft een natuurlijk beleving, alsof je met de wind mee fietst.

De Accu

Ben je van plan lange afstanden af te leggen? Dan moet je natuurlijk kiezen voor een accu met een grote capaciteit of radius. Wanneer je de fiets af en toe pakt om bijvoorbeeld je wekelijkse boodschappen te doen bij de lokale supermarkt, kun je beter voor een goedkopere accu gaan. Deze heeft in tegenstelling tot een hele krachtige accu, een kortere actieradius. Hiermee kun je minder kilometers afleggen. Het is later altijd nog mogelijk op je accu te upgraden, zodat je optimaal kunt genieten van je fiets.

Comments are closed.